Snelheid UW van 80 naar 60 (bron: AD)

Goed nieuws voor omwonenden: snelheid op Utrechtseweg gaat eindelijk omlaag

Goed nieuws voor omwonenden van de Utrechtseweg. De maximumsnelheid op deze provinciale weg tussen De Bilt en Utrecht gaat omlaag. Van 80 naar 60 kilometer per uur. Eindelijk, mag je wel zeggen, want bewoners en politieke partijen dringen hier al jaren op aan.

De omwonenden moeten nog wel even geduld hebben. In 2026 gaat de snelheid naar 60 kilometer per uur op het traject van de Berekuil tot aan de kruising met de N412. 

De bewoners van de Utrechtseweg ervaren al jaren veel geluidsoverlast van het drukke autoverkeer. Na de herinrichting van de weg een aantal jaar geleden bleef er in beide richtingen voor het autoverkeer nog maar één rijstrook over tussen Utrecht en de kruising met de Universiteitsweg. Daarop mag echter nog steeds 80 kilometer per uur worden gereden. Dat leidt tot onveilige situaties bij een aantal oversteken.

Tijdverlies

Al in 2018 werd door GroenLinks De Bilt het voorbeeld van de provinciale weg tussen Maartensdijk en Hollandse Rading aangehaald. Daar is eerder de snelheid verlaagd. De provincie oordeelde echter dat verlaging niet aan de orde was. Een van de bezwaren was dat de bussen die van de Utrechtseweg gebruikmaken, extra rijtijd zouden hebben.

Met nieuwe contractafspraken voor het openbaar vervoer in het vooruitzicht – deze staan gepland voor 2023 – is er nu wel de mogelijkheid om werk te maken van de snelheidsverlaging. 

Groot onderhoud

Voor die snelheidsverlaging kan niet worden volstaan met ‘een bordje 60’. Er zijn ingrijpende aanpassingen aan de weg nodig om bus- en (vracht)verkeer veilig te kunnen laten rijden. Daarom worden de aanpassingen uitgevoerd tijdens het geplande groot onderhoud aan de weg. Zo worden kosten bespaard, blijft overlast voor gebruikers en omgeving beperkt en wordt er veilig aan de weg gewerkt.

https://www.ad.nl/utrecht/goed-nieuws-voor-omwonenden-snelheid-op-utrechtseweg-gaat-eindelijk-omlaag~a477c2b1/

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*