Zon en wind langs de A28

Beste meneer/mevrouw,

De afgelopen periode heeft het project ‘Zon en Wind langs de A28 Amersfoort-Utrecht’ onderzoeken gedaan naar de effecten van mogelijke windturbines langs de A28 en de defensieterreinen Leusderheide en Vlasakkers. Daarvoor spraken wij met belanghebbenden om te horen wat zij belangrijk vinden om te onderzoeken. Met u hebben we ook gesproken. Daarom ontvangt u bij deze de link naar de eerste onderzoeksresultaten die vandaag zijn gepubliceerd op de website van het OER programma.

We onderzochten de effecten van geluid en slagschaduw door windturbines. Ook onderzochten we de veiligheid en de energieproductie. Het onderzoek is gedaan met ‘onderzoeksopstellingen’ voor verschillende maten en aantallen van windturbines op verschillende plekken. Voor alle locaties geldt dat er opstellingen mogelijk zijn die aan de nieuwe concept geluids- en slagschaduwnormen voldoen en dat veiligheid geen belemmering is. Op verzoek van belanghebbenden is de optelsom van geluid onderzocht. Dat betekent dat het geluid van de windturbines is onderzocht in samenhang met al bestaand geluid in de omgeving, zoals de snelweg.

Komende onderzoeken

De komende maanden worden nog aanvullende onderzoeken gedaan naar de effecten op luchtvaart, ecologie en de inpassing in de defensieterreinen. Deze resultaten worden na de zomer verwacht.

Vervolg

Als alle onderzoeken klaar zijn nemen bestuurders een besluit of het project door kan gaan naar de volgende fase. Ze nemen dat besluit op basis van de onderzoeken die inzicht geven of het project vergunbaar is (voldoet aan wet- en regelgeving) en of het inpasbaar is (of het past bij de andere plannen in de omgeving). Deze beslissing wordt eind 2024 verwacht. Bij een positief besluit maken we een aanpak voor het vervolg. Centraal daarin staan een vervolg op het eerdere ecologisch onderzoek en de inpassing in de defensieterreinen. Deze aanpak omschrijft ook de rol en invloed van de omgeving op de inpassing van het project en het lokaal eigendom.

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op

Mocht u in de tussentijd nog vragen hebben over de onderzoeksresultaten of over het vervolg, neem dan vooral contact op.

Met vriendelijke groet,

Het OER projectteam ‘Zon en Wind langs A28 Amersfoort – Utrecht’ 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*